Albuen

Den lange krumodde, Albuen, er noget ganske særligt. Der er et helt specielt lys, som varierer fra morgen til aften og du er omgivet af himmel og hav. Albuen rummer også en storslået natur og et unikt kulturmiljø, som vidner om menneskelig aktivitet gennem flere hundrede år. 

Et flot bunddække af lyserødt og duftende engelskgræs på Albuen med blå himmel som flot kontrast
Albuen i fuldt flor. I baggrundes ses Udkiggen, Lodshuset, Fyret og Skolen

Landskabet

Yderst i Nakskov Fjord ligger den smalle 7, 5 km lange krumodde Albuen. Den skiller Langelandsbæltet fra Nakskov Fjord og giver bølgelæ for fugle, fisk og folk. Odden er ganske lav, skabt af sand og sten, der er ført hertil gennem flere tusinde år. 

Albuen er et meget specielt område med en flot natur og et kulturmiljø, der vidner om 600 års menneskeaktivitet på dette øde sted. 

Strandsøer og de lave volde, kaldet strandvolde, vidner om Albuens geologiske dannelse. 

Her vokser kun få træer og buske til at give læ, så det kan være lidt af en barsk oplevelse, at besøge stedet, når det blæser, men lyset fra den lave fjord og det dybe bælt byder altid på noget særligt.

Et flot skilt på en pæl med pile som viser afstande til andre steder. Der er blandt andet 145 km til København og 820 km til London.
Ved Lodsbroen står et gammel skilt som viser afstande til andre steder.

Naturen og kulturmiljøet

Der er masser af fugle og i maj – juni høres på lune og stille aftener eller nogen gange om dagen et kraftigt kor af de sjældne strandtudser. Ronnie Bille har været så venlig, at levere flere lydoptagelser af tudser og frøer. Du kan lytte til  hans optagelse af Albuens strandtudsekor ved at klikke på linket forneden. 

Når engelskgræsset, den gule snerre eller den hvide røllike blomstrer er der særligt flot. Så farves store partier henholdsvis lyserøde, gule eller hvide. Engelskgræsset blomstrer fra midten til slutningen af maj, i første halvdel af juli ses og duftes den gule snerre og hvis sommeren har været våd kan rølliken opleves i august.

Lave volde og fordybninger i jorden vidner om sildetiden midt i middelalderen, hvor folk fra nær og fjern kom til Albuen for at handle og købe salte sild.

​Det er naturligvis ulovligt at bruge metaldetektor på det fredede område med sildeboder. 

Store og små huse bygget inden for de sidste 100 år stammer fra en tid, hvor mange mennesker flyttede til Albuen. Her ses fiskerhuse, lodshus, fyrtårn, skole og kystudkig. I første halvdel af forrige århundrede var der rigtig liv på Albuen. Fiskerne fangede masser af fisk hjulpet af fiskerkonerne, som satte orm på krogene og sørgede for børn, tøj, mad og hus. Lodserne havde travle dage med at sørge for at skibene kom ad den snoede sejlrende frem og tilbage til Nakskov. 

I forgrunden blomstrer lyserødt engelskgræs og i baggrunden ses det hvide fyrtårn, det store hvide Lodshus og den røde Kystudkig
Engelskgræs på Albuen med Fyret, Lodshuset og Kystudkiggen.

Børnene gik i den lille Albue skole, hvor lærerinden lærte dem at skrive smukt og lægge tal sammen. 
Fiskere og lodser passede fyret og havde bijob som vagtmænd i Kystudkiggen og nedskrev passerede skibe og årets første lærke i protokollen. 
Når det stormede og skibe gik på grund rykkede Albue Bjærgelaug ud for at redde besætning, skib og ladning. 

Albuen har gjort sig fortjent til egen folder, men den er desværre ikke genoptrykt, så i dag findes den kun som pdf-fil. Naturvejlederen kan også fortælle i timevis om Albuen. 

En gruppe mennesker står samlet ved den røde kystudkig og hører naturvejlederen fortælle om Albuen.
Der fortælles spændende historier foran Kystudkiggen og Lodshuset.

Praktisk

Man kan gå til Albuen ad den smalle tange – der er 6 km til fyret. Da turen er lidt hård vælger de fleste dog at tage derud med en af turbådene eller at sejle ud og gå hjem. Uanset hvilken vej man tager er det altid en forunderlig oplevelse at tage til Albuen for landet er så lavt, at det på afstand ser ud som om de små huse flyder på vandet.
 
Staten ejer den centrale del af Albuen. Resten er ejet af private. På statens areal er der borde, bænke og grillpladser. Ved fyrtårnet ligger et toilet uden vand, da der ikke er drikkevandsbrønde på Albuen. Kystudkiggen er altid et besøg værd. Her er åbent hele året, så madpakken kan nydes i tørvejr, mens man har en storslået udsigt. 

Det store hvide Lodshus ejes også af staten, men anvendes af Lodshusets Venner som en kombination af et museum og et naturcenter med mulighed for overnatning og længerevarende ophold på dette skønne sted. I er velkommen, hvis der er åbent ellers vis hensyn, hvis der er beboere i huset.

Der findes ingen skraldespande på Albuen, da skraldemanden har lidt svært ved at komme derud, så tag venligst dit affald med retur.

Husk drikkevand til turen. Der er kun regnvand på Albuen.

Klik på billedet herunder, så kan du se galleri fra Albuen.

Galleri med billeder fra Albuen. Åbner skyfish.com
Se galleri med billeder fra Albuen - åbner nyt vindue

Bog om Albuen

Hvis du vil læse endnu mere, så kan vi anbefale bogen: Lollands Albue af George Nellemann.

Oplev Albuen med appen Naturlandet Lolland-Falster

Du finder ruten under Naturparker og naturområder - Naturpark Nakskov Fjord - Ruter - Ud på Albuen.

Her er alle de små og store seværdigheder indtegnet, så du kan blandt andet finde og læse mere om Julemandens hul, Vagten, Det gamle fyr, Skolen og meget mere.